HUMANOST BEZ GRANICA

Mađarsko kulturno društvo „Népkör” Osijek

Mađarsko kulturno društvo „Népkör” osnovano je daleke 1946. godine u Osijeku, i još od onda je jedan od najznačajnijih aktivnih njegovatelja i promotora kulture, jezika i običaja osječkih Mađara, a i šire. Društvo svojim djelovanjem čini sve kako bi se u Osijeku i dalje zadržala i čula mađarska riječ.

Iako Društvo djeluje prvenstveno na području grada Osijeka i okolice, održava prijateljske odnose i sa mađarskim, ali i drugim kulturnim društvima iz cijele Lijepe Naše, pa i iz drugih zemalja regije.

Društvo organizira godišnje 20 do 25 raznih priredbi i susreta, od kojih bismo posebno istakli naše tradicionalne manifestacije: pored najznačajnije folklorne priredbe „Dan Mađara u Osijeku“ svakog rujna, organiziramo i obilježavanje crkvenog goda Tjelovo u Retfali, izložbe „Retfalačke uspomene“, Regionalni susret zborova, te nadaleko poznate berbene, pokladne i druge balove i zabave u vlastitim prostorijama Društva. Jednako tako prigodnim kulturno-umjetničkim programom obilježavamo i sve državne i nacionalne blagdane, kao i povjesne obljetnice, te obljetnice istaknutih mađarskih povijesnih i kulturnih ličnosti.

Godine 2006. Društvu je dodijeljena plaketa Grb Grada Osijeka za izuzetne zasluge u promicanju kulture.

Društvo je otvoreno ne samo pripadnicima mađarske nacionalne manjine, nego i svima koji su na bilo koji način zainteresirani za mađarski jezik, kulturu i tradiciju, što vjerno pokazuje i folklorni ansambl Društva osnovan prije samo 3 godine, ali koji je već i u to kratko vrijeme ostvario znatan broj nastupa i gostovanja.